Zaloguj
Zarejestruj się
KrosnoCity.pl
 
 
 

Kuchnia i Kulinaria

Pyszna czekolada do picia jest jak dobra książka - wciąga i sprawia, że nie możemy się od niej oderwać! Każdy łyk, tak jak każda kolejna strona lektury sprawiają, że zapominamy o otaczającym nas świecie, a czas biegnie wolniej niż zwykle. Dajemy się całkowicie ponieść smakowaniu chwili przyjemności i chcemy, aby trwała ona jak najdłużej. Teraz możemy doświadczać jej jeszcze intensywniej! Wystarczy sięgnąć po czekoladę do picia od DecoMorreno, która otwiera zupełnie nowy rozdział smaku!

REKLAMA




Urządzenia kuchenne każdego dnia są intensywnie eksploatowane. Nic dziwnego, że przy zakupie klienci chcą upewnić się, że podejmują odpowiednią decyzję. Zależy im na solidnej inwestycji i długofalowych rozwiązaniach. Dlatego pokazujemy o czym trzeba pamiętać, kupując płytę indukcyjną. Czego warto unikać i na co zwrócić szczególną uwagę. Eksperci radzą już wcześniej zapoznać się z dostępnymi na rynku modelami płyt i bliżej poznać ich działanie.

Jeśli mamy zamiar codziennie przygotowywać w domu posiłki, które następnie zjemy w pracy lub na uczelni, zacząć trzeba od zakupu pojemnika, w którym będziemy mogli swobodnie transportować swoje potrawy. Warto sprawdzić designerskie pudełka na żywność marki Bento, które gwarantują jakość i funkcjonalność na miarę XXI wieku.

Kebab to jedno z najbardziej popularnych arabskich dań, które podbiło serca Polaków. Smaczne, niedrogie i sycące, serwowane jest w wielu lokalach gastronomicznych. Wcale jednak nie musisz ograniczać się do zamawiania tego dania na wynos - spróbuj przyrządzić je samodzielnie. Poznaj przepis na sprawdzony sos, który sprawi, że kebab będzie jeszcze bardziej zbliżony do oryginału.

Pochodzenie kapusty jest ściśle związane z krajami Basenu Morza Śródziemnego. To właśnie z tych terenów dotarła do niemal wszystkich państw Europy. Do Polski, za pośrednictwem kuchni niemieckiej, trafiła ok. XIV wieku. Natomiast już setki lat temu poznano jej dobroczynne właściwości.

Marka Łowicz wprowadziła do swojej linii dżemów 100% z owoców z funkcją prozdrowotną dwa nowe, unikalne warianty - wspomagający procesy antyoksydacyjne 100% z owoców Pigwowiec z acerolą oraz wspierający witalność 100% z owoców Dereń z acerolą. Połączenie roślin znanych z cennych dla zdrowia właściwości z acerolą sprawia, że oba produkty stanowią wartościowe źródło witaminy C. To kolejne propozycje marki, które nie tylko doskonale smakują, ale też zawierają składniki wspierające funkcje naszego organizmu.

Pieczywo to jeden z najpopularniejszych składników w codziennym jadłospisie Polaków. 70% konsumentów deklaruje, iż codziennie lub prawie codziennie kupuje produkty z tej kategorii. Jednak jej spożycie spada, co spowodowane jest przede wszystkim pojawiającymi się wokół pieczywa mitami. Tymczasem, jak podkreśla ekspert, jest to wartościowy składnik diety - źródło niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu energii, błonnika oraz witamin i składników mineralnych, z którego zdecydowanie nie powinniśmy rezygnować.

Dzień Babci i Dziadka to doskonała okazja do tego, by wnuki podziękowały za miłość, wsparcie, nieskończone pokłady cierpliwości i - całkiem sporą - dawkę rozpieszczania, jakie otrzymują od nich każdego dnia.

Grudzień ma kilku swoich kulinarnych bohaterów - warzywa korzeniowe, z których przygotowujemy rozgrzewające zupy, czy też aromatyczne "zimowe" przyprawy, takie jak goździki, cynamon i anyż, którymi będą pachnieć nadchodzące święta. A obok nich - burak, który gości na naszych stołach w tym miesiącu w wielu różnych smakowych połączeniach i kulinarnych rolach.

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że pierogi to jedno z bardziej popularnych i lubianych polskich dań. Stanowią dumę rodzimej kuchni. Dziś wracają do restauracyjnych menu, często w zupełnie nowych odsłonach, zyskując coraz więcej zwolenników - w tym także wśród obcokrajowców. Choć w ciągu roku często goszczą na naszych stołach, to właśnie te podawane na wigilijną wieczerzę smakują najlepiej.

Święta Bożego Narodzenia nieodzownie kojarzą się nam z radością z przebywania z bliskimi, upominkami i cudowną atmosferą. To także magiczny czas, w którym wszyscy zasiadamy przy wigilijnym stole uroczyście zastawionym tradycyjnymi potrawami, w których przygotowaniu uczestniczyła cała rodzina. Zapach aromatycznych przypraw i woń wigilijnych potraw wprowadzają nas w dobry nastrój i zachęcają do spróbowania zgodnie z tradycją każdego smakołyku. Jak nie odmówić sobie tych wszystkich pyszności i czuć się dobrze odchodząc od wigilijnego stołu? Radzi Katarzyna Zadka - ekspert żywieniowy w programie edukacyjnym "Żyj smacznie i zdrowo".

Jesień to czas, kiedy nasz organizm musi być przygotowany na coraz chłodniejsze dni. W tym okresie najczęściej sięgamy po sycące, rozgrzewające dania. Świetną bazą do ich przygotowania są wszelkiego rodzaju mięsa. Jest ono źródłem wysokowartościowego białka, które uczestniczy we wszystkich procesach życiowych. Zawiera też żelazo, cynk, a także witaminy z grupy B.

Regularne odżywianie to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia. Zwykle skupiamy się na dokładniejszym zaplanowaniu trzech głównych posiłków - śniadania, obiadu i kolacji. Zdarza się, że zapominamy, iż także drobne przekąski, po które sięgamy pomiędzy nimi, mają duże znaczenie. Dlatego zadbajmy, by zawsze mieć pod ręką pełnowartościowe produkty - nie tylko nas nasycą, ale też dostarczą istotnych składników odżywczych. Dzięki temu łatwiej będzie nam przestrzegać zasad prawidłowej diety i nie ulegać nagłym pokusom.

REKLAMA




KONTAKT Z REDAKCJĄ

KrosnoCity.pl
tel. 506327412
redakcja@krosnocity.pl

Dział reklamy i biuro ogłoszeń:
tel. 506 327 412
reklama@krosnocity.pl

Zaloguj lub Zarejestruj się

Zaloguj się

Zarejestruj się

Rejestracja użytkownika
Anuluj