KrosnoCity.pl - Krośnieński Portal Informacyjny

Przełącz się na komputer Register Login

Kuchnia i Kulinaria

Od dłuższego już czasu obserwujemy w Polsce modę na kaszę. O jej zdrowotnych właściwościach zapewniają nie tylko jej miłośnicy, ale także lekarze i dietetycy. Nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, jednak to właśnie kasza stanowiła fundament kuchni staropolskiej. Dopiero nieco później została wyparta przez ziemniaki. Obecnie kasza przeżywa swój renesans i wraca do łask. Dlaczego warto wykorzystywać ją w codziennej diecie? Jak stworzyć pyszny i pożywny posiłek z jej udziałem? Przepisy poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

REKLAMA




Jesień rozgościła się już na dobre - dni są coraz krótsze, a temperatura coraz niższa. Ale jesień też ma swoje uroki, z których warto korzystać. W pogodne dni, podczas spacerów albo rowerowych wycieczek łapmy ostatnie promienie ciepłego słońca, a deszczowy weekend spędźmy w gronie bliskich i przyjaciół na wesołych grach i wspólnym biesiadowaniu. Żeby jeszcze bardziej ocieplić atmosferę, przygotujmy rozgrzewające potrawy - z kolorowymi, pełnymi witamin sezonowymi warzywami i innymi, wartościowymi składnikami. Jest wiele sposobów na to, by pokochać jesień!

Zapewne każdy z nas spotkał się z przepięknie wyglądającą szynką na wystawie sklepu mięsnego. Zapewne wiele osób zastanawia się, co dokładnie sprawia, że taka szynka wygląda tak pięknie. W dużej mierze, za piękny i atrakcyjny wygląd wędlin, odpowiadają fosforany spożywcze. Dla jednych są one składnikiem, który jest szkodliwy. Czy jednak rzeczywiście tak jest? Nie do końca. Poniższy artykuł, w znaczącym stopniu przybliży państwu kwestię związaną z bardzo szerokim zastosowaniem fosforanów spożywczych i tego, jaki mają one wpływ na nasze zdrowie.

Cebula to warzywo znane człowiekowi już od wieków. Z powodzeniem uprawiano ją już w starożytności. Pomimo upływu lat, nie straciła na popularności i wciąż chętnie po nią sięgamy.

Coraz krótsze dni, chandra, deficyt słońca - czy tylko z tym musi kojarzyć się jesień? Oczywiście, że nie! Rozpocznijmy nową porę roku z energią i dobrym samopoczuciem. Chcąc oszczędzić sobie trochę czasu, a przy tym dostarczyć organizmowi witamin i niezbędnych składników, stwórzmy dania z wykorzystaniem produktów sezonowych - tych najbardziej wartościowych. Świetnym pomysłem na połączenie tego co zdrowe i pożywne są jesienne zapiekanki. Niezliczona ilość kolorów na talerzu, wyborny smak oraz oszczędność czasu i pieniędzy. Przepisy na najlepsze zapiekanki poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Do dzieła!

Jesień rządzi się swoimi prawami - przed nami deszczowe dni, chłodniejsze popołudnia i wieczory. Nic nie rozgrzewa naszego organizmu tak dobrze, jak ciepła zupa. Przepisy na zupy z różnych zakątków świata poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

Każda pora roku rządzi się swoimi prawami - jesień to okres, kiedy w kuchni chętnie wykorzystujemy pachnące lasem, aromatyczne kapelusze. Wraz z nadejściem coraz krótszych dni rozpoczyna się bowiem sezon zbioru grzybów. Cenimy je za niepowtarzalny smak. Wykorzystywane już na dawnych szlacheckich stołach, stanowią bazę wielu narodowych dań.

Dobrze skomponowane śniadanie jest bardzo ważne i od niego powinno się zaczynać każdy dzień. Według 31% badanych mam to często także jedyny moment, gdy cała rodzina może być razem. Jednocześnie jednak, aż 17% respondentek twierdzi, że w ciągu tygodnia, w ich domach nigdy nie jada się wspólnie o poranku. Co niepokojące, jedną z przyczyn - zaraz po braku czasu - jest niechęć dzieci do tego posiłku (13%). Tymczasem nikt, a przede wszystkim najmłodsi, nie powinni pomijać go w codziennej diecie. Zwłaszcza, że przyrządzenie wartościowego śniadania jest łatwiejsze niż nam się wydaje.

Leczo to danie, którego przedstawiać nie trzeba chyba nikomu. Pochodzi z Węgier, gdzie podawane jest w formie warzywnego ragout, przyrządzonego ze świeżych pomidorów, papryki, z dodatkiem słoniny i podsmażonej cebuli.

W dzisiejszych czasach nasze tempo życia jest zawrotne. Zmęczenie, stres czy niewyspanie towarzyszą wielu z nas. A koniec wakacji i rozpoczęcie roku szkolnego oznacza powrót do dni, których rytm wyznacza czas naszej pracy i szkoły naszych pociech. W ciągłym biegu nie możemy jednak zapomnieć o racjonalnym i zdrowym odżywianiu - mimo natłoku obowiązków chcemy przygotowywać dla całej rodziny smaczne i wartościowe posiłki.

W dzisiejszych czasach większość z nas żyje w pośpiechu. Mamy mnóstwo spraw na głowie i setki rzeczy do załatwienia. Często brakuje nam czasu na zjedzenie posiłku powoli i w spokoju, przez co zdarza nam się sięgać po różnego rodzaju przekąski. Jak wybrać takie, które będą smaczne i jednocześnie łatwe w przygotowaniu? Jak skomponować wartościowe desery i pożywne przekąski, które będą stanowiły element zbilansowanej diety całej naszej rodziny - radzi Zuzanna Antecka, psycholog, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii "Soki i musy - witaminy w SMART formie".

Na lato czekamy z utęsknieniem cały rok, dlatego teraz korzystamy z każdej okazji, by się nim cieszyć. Nieskończenie wiele możliwości do jego fetowania daje kuchnia. Dojrzewające w słońcu, świeże warzywa i owoce to prawdziwa mozaika smaków, aromatów i kolorów. W połączeniu z innymi produktami wysokiej jakości - delikatnymi rybami, mięsem czy makaronem, tworzą nieskończenie wiele inspiracji do przygotowania smacznych potraw naszego letniego menu - sałatek, dań głównych i deserów.

Bagietki, sery, ratatouille, żabie udka, ślimaki - to nie jedyne specjały, które zalicza się do klasyków francuskiej kuchni. Równie popularna, a przy tym wyjątkowo smaczna może być - tarta. Słodkie, dojrzewające w wakacyjnym słońcu owoce to znakomity dodatek do tego prostego w przygotowaniu deseru. Wystarczy wyrobić ciasto - kruche, francuskie lub drożdżowe, a następnie wypełnić je ulubionym nadzieniem. Wiśnie, truskawki, jabłka, gruszki, winogrona, a może śliwki? Dzięki owocom sezonowym nasz wypiek będzie nie tylko smakował, ale także wyglądał - doskonale.

REKLAMA




© KrosnoCity.pl 2008 - 2021

Top Desktop version

twn Czy na pewno chcesz przełączyć się na wersję komputerową?