Zaloguj
Zarejestruj się
KrosnoCity.pl
 
 
 

Kuchnia i Kulinaria

Trwa ulubiony czas wszystkich pracowników i uczniów - wakacje. A wraz z nimi - upragnione urlopy. Niezapomniane podróże, odkrycia, niezliczone ilości zdjęć, wzruszeń i pamiątek. A gdyby tak, zamiast magnesów na lodówki, pocztówek i różnych akcesoriów przywieźć z każdego odwiedzonego miejsca jeden przepis kulinarny? Mogłaby z nich powstać oryginalna, jedyna w swoim rodzaju, domowa książka kucharska. Oto garść inspiracji!

REKLAMA




Ryby z rusztu to świetna alternatywa dla karkówki, drobiowych skrzydełek czy mięsnych szaszłyków. Grillowane ryby i owoce morza także mogą smakować wyśmienicie. Kilka rad szefa kuchni sprawi, że zostaną one docenione także przez dotychczasowych wielbicieli raczej tradycyjnego grillowania z kiełbaską w roli głównej.

Fantazja w ich wykonaniu nie ma końca! Dlatego szaszłyki są doskonałym pomysłem na grilla. Możemy je przyrządzić z kawałków chrupiącego mięsa, aromatycznych warzyw, ale też owoców, grzybów i serów. Możliwość ich różnorodnej kompozycji sprawia, że szaszłyki nigdy się nie znudzą!

Ile rodzajów sałat, tyle wyjątkowych potraw. Są one świetnym składnikiem letnich sałatek, dodatkiem do dań mięsnych i mogą stanowić zdrową przekąskę do pracy. Do wyboru: chrupiąca lodowa, włoska rukola, roszponka, cykoria lub bordowa sałata radicchio.

Czy można żyć bez mięsa? Jeszcze kilka, kilkanaście lat temu wielu z nas odpowiedziałoby przecząco. Dziś - także wielu z nas - nie je produktów pozyskiwanych ze zwierząt, opierając swój jadłospis na diecie wegetariańskiej.

Co na lunch? Zaczynające pysznić się na straganach warzywa aż się proszą, by po nie sięgnąć! Zamiast tradycyjnego obiadu lub drugiego śniadania do pracy możemy przygotować pyszne, obfite w witaminy i inne składniki mineralne, sałatki. A dodatkowo - niebanalne, bo spakowane do... słoika!

Majowe weekendy to najlepszy czas na… rodzinnego grilla, także w ramach obiadu! Zamiast spędzać godziny przy stole, zorganizujmy ogrodową ucztę. Soczyste mięsa z rusztu i grillowane warzywa będą przebojem na rodzinnym stole. A jeśli pogoda zrobi nam psikusa, możemy przygotować dania grillowane w piekarniku lub na patelni grillowej.

Noże kuchenne są niezbędne, by przygotować nawet najprostszą potrawę. Wiele osób radzi sobie w kuchni, używając jednego bądź dwóch noży, jednak istnieje wiele powodów, by kupić zestaw noży kuchennych. Oto one.

Wspólne gotowanie, sprzątanie czy pomoc w innych domowych obowiązkach to sposób na spędzenie czasu z dziećmi. Dodatkowo nasi najmłodsi uczą się odpowiedzialności, pracy w grupie i cierpliwości. Ugotowany wspólnymi siłami obiad smakuje wyśmienicie i daje wielką satysfakcję!

Oto zupełna nowość! Już teraz możemy sięgać po nowe Sosy sałatkowe Naturalnie Smaczne Knorr. W ich składzie znajdziemy tylko naturalne składniki znane każdemu z własnej kuchni lub nawet domowego ogródka, m.in. warzywa, zioła i przyprawy, takie jak papryka, koperek, pietruszka. Wśród dostępnych wariantów znajdziemy też wyjątkowe i nieoczekiwane połączenie smaków, którym jest truskawka z chili.

Czekolada to niekwestionowana królowa wśród słodyczy - chętnie wybierana przez dzieci, jest również przysmakiem dorosłych. Czekolada może stanowić składnik nie tylko słodkich deserów, ale i dań wytrawnych. Dlatego na co dzień oraz z okazji obchodzonego 12 kwietnia Światowego Dnia Czekolady warto sięgnąć po czekoladę, która łączy w sobie wyrafinowany smak oraz wysokiej jakości skład. W stałej ofercie Lidla znajduje się aż 36 rodzajów czekolad, w tym czekolady z certyfikatem UTZ. To również idealny pomysł na wielkanocny prezent.

Michał "Magiel" Myszkiewicz - ekspert kulinarny marki Lubella proponuje dwa pomysły na pyszne zapiekanki z makaronu dla całej rodziny. Pierwsza, która doskonale sprawdzi się w wielkanocnym menu, to zapiekanka z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem. Druga - z bakłażanem, będzie doskonała zarówno na codzienny obiad, jak i bardziej wyjątkową rodzinną okazję. Zdradza też kulinarne triki: jak sprytnie obrać czosnek i zmienić jego smak na łagodniejszy oraz jak ugotować jajka idealne.

Tradycyjne elementy wielkanocnego stołu? Jajka, wędliny, żur - wymiennie z barszczem białym, biała kiełbasa, mazurki i piaskowe baby. Czy czegoś tu nie brakuje? Gdzie w tym wszystkim są warzywa? Mają być one nieodzowną częścią każdego posiłku - zatem i wielkanocnego śniadania oraz obiadu. Oto 5 sposobów, jak wprowadzić do wielkanocnego menu warzywa, które przecież o tej porze roku już dumnie pysznią się na straganach.

REKLAMA




KONTAKT Z REDAKCJĄ

KrosnoCity.pl
tel. 506327412
redakcja@krosnocity.pl

Dział reklamy i biuro ogłoszeń:
tel. 506 327 412
reklama@krosnocity.pl

Zaloguj lub Zarejestruj się

Zaloguj się

Zarejestruj się

Rejestracja użytkownika
Anuluj