KrosnoCity.pl - Krośnieński Portal Informacyjny

Przełącz się na komputer Register Login

Kuchnia i Kulinaria

Boże Narodzenie zachwyca swym ciepłem, rodzinną atmosferą i pysznymi potrawami. Na polskim wigilijnym stole nie może zabraknąć takich potraw jak: barszcz z uszkami, pierogi z grzybami czy karp. Jednak jak wiele jest krajów, tak samo dużo zwyczajów i tradycji. Zatem jak przebiegają świętą np. w regionach śródziemnomorskich? Aby zobaczyć, co podczas tego okresu łączy i różni nas z Włochami, przenieśmy się na chwilę na Wigilię do Italii.

REKLAMA




Święta nie odbędą się bez tradycyjnych potraw. Planujemy wcześniej, robimy zakupy, a jednak zdarza się, że podczas gotowania barszcz nagle traci kolor, a pieczone mięso wychodzi za suche. Co zrobić w takiej sytuacji? Oto kilka porad Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, jak poradzić sobie w kryzysowej sytuacji i uratować świąteczne potrawy.

Polska tradycja wigilijna to menu złożone z 12 potraw. Pośród nich ważne miejsce zajmuje karp, bez którego nie wyobrażamy sobie już świątecznych przygotowań. Tradycyjnych sposobów na przyrządzenie tej słodkowodnej ryby jest wiele, ale warto sięgnąć także po niestandardowe kulinarne rozwiązania. Jak zaserwować karpia w zupełnie nowej odsłonie, podpowiada Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella.

Zbliżają się jedne z najpiękniejszych świąt w roku - Święta Bożego Narodzenia. To czas rodzinny. Wyczekujemy go cały rok, aby w końcu móc razem zasiąść przy stole, spędzić wspólnie wyjątkowe chwile, rozmawiać, ale także skosztować smakołyków zarezerwowanych tylko na tę szczególną okazję. Tradycyjnych smaków, które znamy od lat, warto spróbować również w nowej odsłonie, rzucając na świąteczne przepisy nieco inne światło. Jak sprawić, aby tegoroczne Święta były niezapomniane, podpowiada Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella.

W Święta Bożego Narodzenia na stole znajduje się tyle pyszności, że ciężko pamiętać o diecie. Obiecujemy sobie, że później zrzucimy zbędne kilogramy. A wystarczy podczas Świąt przestrzegać kilku zasad, by bez wyrzutów sumienia spędzać czas przy świątecznym stole. Opowiada dietetyk Knorr.

Kulinarne trendy odnoszą się nie tylko do konkretnych potraw, lecz także formy podawania posiłków, najczęściej wybieranych składników, zaskakujących połączeń, które pojawiają się na najbardziej poczytnych blogach, w modnych restauracjach czy na licznych targach żywieniowych. Dotyczy to w szczególności najważniejszego posiłku w ciągu dnia, czyli śniadania. Zobacz, które jego odsłony królują obecnie na polskim talerzu.

Kuchnia śląska jest pyszna i zaskakująca w swoich regionalnych nazwach. Rolady, kluski śląskie, modra kapusta... na samą myśl chce się zrobić przerwę na obiad! Czas zatem poznać przepisy, które sprawdzą się podczas zbliżających się wielkimi krokami Świąt Bożego Narodzenia.

Za oknem zimno, wokół wszyscy kaszlą, kichają i zarażają wirusami. W tym czasie niezwykle ważna jest zbilansowana dieta, pełna witamin i składników odżywczych.

Modne dziś lunch boxy największą popularnością cieszyły się już w latach 30., królując w tornistrach amerykańskich uczniów. Początkowo stanowiły jedynie zamiennik folii spożywczej. Z czasem zyskały również na swoim praktycznym designie dzięki wygodnym zamknięciom czy oryginalnym nadrukom. Ich powszechność sprawiła, że wpisują się w obecny trend śniadania On the go, czyli śniadania jedzonego w biegu. Możemy wybrać lunchboxy, które zainspirują do przygotowania prostego posiłku, dzięki któremu pozbędziemy się codziennych porannych wymówek.

W polskiej kulturze pamięć o Świętym Mikołaju jest nieustannie żywa. W dniu jego imienin, czyli 6 grudnia, od wielu pokoleń dzielimy się drobnymi upominkami wkładanymi nocą w tajemnicy pod poduszki. Przywołując dziecięce lata, do tej pory pamiętamy o otrzymywanych prezentach, którymi były dobrze znane czekolady, orzechy czy pomarańcze - smaczne atrybuty Świąt Bożego Narodzenia.

Często zadajemy sobie pytanie, jak odpowiednio dobrać wino do dania z makaronem. Czy idealnym rozwiązaniem będzie biały Riesling czy czerwony Merlot? Przedstawiamy kilka podstawowych rad, które pomogą w podobnych dylematach.

Kuchnia Italii to prawdziwe królestwo smaków. Proste składniki tworzą tu dania o niebywałym aromacie i wyglądzie. Nie bez powodu włoskie restauracje przyciągają tłumy klientów głodnych nowych wrażeń kulinarnych. Dziś najlepsze produkty, przepisy oraz wiedza o Włoszech są rozpowszechnione w Polsce i pozwalają nam gotować jak wybitni włoscy szefowie kuchni w zaciszu własnych domów.

Mimo, że są niewielkich rozmiarów mają ogromny potencjał. Potrafią bezkonkurencyjnie... chrupać, być niezastąpionym źródłem przyjemności albo profesjonalnym pomocnikiem w dbaniu o sylwetkę. Lubella wie, że w małych ziarnach zbóż drzemie wielka siła, która tkwi w ich różnorodności. Odkryj, co może zboże z innowacyjnymi płatkami od Lubelli.

REKLAMA




© KrosnoCity.pl 2008 - 2021

Top Desktop version

twn Czy na pewno chcesz przełączyć się na wersję komputerową?