KrosnoCity.pl - Krośnieński Portal Informacyjny

Przełącz się na komputer Register Login

Unijne wędzenie

8 maja 2014 do Warszawy przyjechali przedstawiciele Komitetu Obrony Wędlin Tradycyjnie Wędzonych, którzy pod Sejmem protestują w obronie tradycyjnych metod produkcji wędlin.

REKLAMA




28 stycznia br. w Ładnej koło Tarnowa odbyło się zebranie Komitetu Obrony Wędlin Wędzonych Tradycyjnie, w którym wzięli udział przedstawiciele 107 firm stosujących tradycyjne metody wędzenia wędlin z województwa podkarpackiego, małopolskiego i świętokrzyskiego.

Cykliczne spotkania przedstawicieli podkarpackiej branży wędliniarskiej z wicemarszałkiem Lucjanem Kuźniarem stają się powoli tradycją. Głównym tematem rozmów pozostaje kwestia zagrożeń dla branży mięsnej w naszym województwie.

Firmy mięsne i masarnie z całej Polski wypowiadają wojnę unijnym przepisom i walczą o wędliny tradycyjne. Nowa unijna dyrektywa, która obowiązywać ma od 1 września 2014 roku spowodować może zamknięcie kilkudziesięciu lokalnych masarni.

Producenci najlepszych polskich wędlin opartych o jakość i tradycję za 9 miesięcy będą musieli zrezygnować z wytwarzania tradycyjnie wędzonych kiełbas, wędzonek i kabanosów. A wszystko przez nowe unijne normy, które dotyczące zawartości substancji smolistych w żywności, które wejdą w życie na terenie Unii Europejskiej już we wrześniu 2014 r.

17 stycznia w Rzeszowie doszło do kolejnego spotkania przedsiębiorców z branży mięsnej z Podkarpacia i Małopolski z europosłem Tomaszem Porębą. Uczestnicy spotkania zwrócili się z apelem do premiera Donalda Tuska i ministra Stanisława Kalemby w związku z unijnym rozporządzeniem dotyczącym ograniczenia dopuszczalnego poziomu substancji smolistych w produkcji wędlin.

Możliwe, że specjalny zespół postara się ograniczyć negatywne skutki rozporządzenia Komisji Europejskiej związanego z metodami wędzalniczymi. Warunkiem ma być jednak inicjatywa ze strony polskiego rządu. Komisarz Borg otrzymał też w prezencie kosz podkarpackich wędlin.

"Rozporządzenie KE spowoduje, że przedsiębiorcy, którzy produkują żywność tradycyjną, wędzoną drewnem, będą musieli zaprzestać takiej działalności" - mówi Tomasz Poręba, który wraz z Januszem Wojciechowskim skierował do Komisji Europejskiej interpelację. W tej samej sprawie europosłanka Elżbieta Łukacijewska zwróciła się z pytaniami do KE.

REKLAMA




© KrosnoCity.pl 2008 - 2021

Top Desktop version

twn Czy na pewno chcesz przełączyć się na wersję komputerową?