Zaloguj
Zarejestruj się
KrosnoCity.pl
 

Kuchnia i Kulinaria

Gdy za oknem prószy śnieg, a do Świąt jeszcze daleko, pomyśl o urozmaiceniu swojego domowego obiadu, przygotowując go dla siebie i bliskich w niecodzienny sposób! Wyobraź sobie, że jego przyrządzenie w gronie najbliższych może być ciekawym i smacznym eksperymentem. Już teraz wypróbuj kilka sprawdzonych przepisów, które odmienią Twoją codzienną zimową kuchnię!

20 stycznia to ten dzień - Dzień Bigosu! Ta potrawa, której my-Polacy czujemy się mistrzami, zasługuje na swoje święto, bo potrafimy ją przygotować na tysiące różnych sposobów. Każde danie będzie smakować inaczej, ale zawsze - wyjątkowo. Co więcej, na ten dzień możemy przygotować tradycyjny bigos z kiszonej kapusty z różnorodnymi dodatkami albo wersję wegetariańską opartą na warzywach i owocach.

16 stycznia obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw. To święto wszystkich miłośników ostrzejszych smaków. Żeby je uczcić, dodajmy trochę pikanterii do naszych dań w postaci chilli, czosnku, papryki lub sosu tabasco.

Styczeń to czas postanowień noworocznych - każdy z nas co roku wiele sobie obiecuje. Wśród nich dominują niezmiennie te dotyczące zrzucenia zbędnych kilogramów. Jak to zrobić?

Soczyste i aromatyczne, a jednocześnie proste w przyrządzeniu klopsiki cielęce to oryginalny przepis na rodzinny obiad.

Zimowa pora to dla naszych dzieci nie tylko czas śnieżnych zabaw, lecz także moment, podczas którego powinny jadać odpowiednio skomponowane śniadania. Zimą pociechy potrzebują pożywnego posiłku, dlatego aby mogły radośnie przeżyć tę szczególną porę roku, powinniśmy proponować im rozgrzewające śniadania.

Sylwester to data wyczekiwana na całym świecie. Towarzyszą mu liczne miejskie zabawy, bale i domowe prywatki. Menu na takie okazje również musi być odpowiednio dobrane - tak, aby było smaczne i jednocześnie nie wymagało zbyt wiele pracy. Jakie potrawy najlepiej przygotować w ostatni dzień roku, radzi ekspert kulinarny - Piotr Ceranowicz.

Nadchodzi najbardziej szalona noc w roku, czyli Sylwester! Spędzany na balu, w klubie albo w domowym zaciszu. W ciągu tej jednej nocy na pewno nie może zabraknąć pysznych przekąsek i gorących dań.

Zima to czas, kiedy nasze pociechy oprócz zabaw na śniegu, lubią bawić się z zaciszu domowego ciepła, grając w gry planszowe lub komputerowe. To dobry moment, aby zaproponować im oryginalne przekąski, bo każdy rodzic wie, że pociechy bardzo szybko przyzwyczajają się do smaków i kształtów codziennych posiłków. A gdyby tak powrócić do czasów dzieciństwa i zafundować wspólny dzień zabawy i kreatywności w przyrządzaniu przekąsek?

Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i białej fasoli z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom klasycznych smaków.

Kurczak - zawsze smaczny, zawsze w porę - także w święta! W tym roku króluje na bożonarodzeniowych stołach. Oto 5 niezawodnych przepisów na świąteczne dania z drobiu dla całej rodziny!

Boże Narodzenie zachwyca swym ciepłem, rodzinną atmosferą i pysznymi potrawami. Na polskim wigilijnym stole nie może zabraknąć takich potraw jak: barszcz z uszkami, pierogi z grzybami czy karp. Jednak jak wiele jest krajów, tak samo dużo zwyczajów i tradycji. Zatem jak przebiegają świętą np. w regionach śródziemnomorskich? Aby zobaczyć, co podczas tego okresu łączy i różni nas z Włochami, przenieśmy się na chwilę na Wigilię do Italii.

Święta nie odbędą się bez tradycyjnych potraw. Planujemy wcześniej, robimy zakupy, a jednak zdarza się, że podczas gotowania barszcz nagle traci kolor, a pieczone mięso wychodzi za suche. Co zrobić w takiej sytuacji? Oto kilka porad Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, jak poradzić sobie w kryzysowej sytuacji i uratować świąteczne potrawy.

TEGO JESZCZE NIE WIDZIAŁEŚ!

HITY, MUSISZ TO PRZECZYTAĆ!

KONTAKT Z REDAKCJĄ

KrosnoCity.pl
ul. Tadeusza Kościuszki 49
38-400 Krosno
tel. 13 49 399 76
redakcja@krosnocity.pl

Dział reklamy i biuro ogłoszeń:
tel. 13 49 399 76
kom. +48 506 327 412
reklama@krosnocity.pl

Zaloguj lub Zarejestruj się

Zaloguj się

Zarejestruj się

Rejestracja użytkownika
Anuluj