Zaloguj
Zarejestruj się
KrosnoCity.pl
 
 
 

Kuchnia i Kulinaria

Warzywa - najlepsze są świeże i pachnące. Cenimy je za moc składników odżywczych. By zachowały tą świeżość oraz wartość odżywczą, powinniśmy je przechowywać w odpowiednich warunkach. Zatem które warzywa trzymać w lodówce, a które na kuchennej półce? A może dla niektórych najwłaściwsza byłaby piwnica?

REKLAMA




Sezon wakacji, urlopów oraz wysokich temperatur jest już w pełni. Podczas upalnych dni szukamy sposobów na ochłodzenie. Słoneczna pogoda jest bardzo przyjemna, ale potrafi być także uciążliwa dla organizmu. Dlatego też nasza dieta powinna być wtedy lekka, a jednocześnie bogata w minerały i witaminy. Podsuwamy kilka pomysłów na to, jak uzyskać takie kulinarne połączenia.

Szóstego lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pocałunku. Jak wiadomo, w pocałunkach drzemie wielka moc, ponieważ można nimi wyrazić całą gamę uczuć, jak sympatię, podziękowanie, miłość, czy pożądanie. Ten wyjątkowy dzień to również doskonała okazja do przygotowania czegoś specjalnego dla ukochanej osoby. Jak można go uczcić, aby sprawić smakowitą przyjemność najbliższym?

Rozpoczęła się 6. edycja kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców". Ma ona zachęcać do regularnego spożywania polskich warzyw i owoców, szczególnie tych sezonowych. Inspiracji do gotowania z wykorzystaniem krajowych produktów dostarczy zwyciężczyni III edycji programu MasterChef - Dominika Wójciak, ambasadorka kampanii.

Jan Niezbędny w smakowitym stylu rozpoczyna sezon grillowy kolejną edycją Wielkich Mistrzostw w Grillowaniu! Jeśli więc uważasz, że Twój popisowy przepis na grillową potrawę zasługuje na wyróżnienie, koniecznie zgłoś się do konkursu. Udział w zabawie mogą wziąć wszystkich entuzjastów kuchni "pod chmurką"! Zgłoszenia od 2 czerwca!

Naturalne, kremowe jogurty, serki twarogowe czy wysokiej jakości kiełbasy, to tylko niektóre z produktów marek Pilos i Pikok, które dołączyły do grona laureatów konkursu "Teraz Polska" 2016. Za sprawą wyjątkowego smaku, wyśmienite produkty od polskich dostawców doskonale sprawdzają się zarówno jako dodatek do dań jak i samodzielna przekąska w ciągu dnia. Nagrodzone produkty Pilos oraz Pikok można znaleźć we wszystkich sklepach sieci Lidl.

Polskie produkty żywnościowe od lat cieszą się uznaniem na arenie międzynarodowej. Do tej grupy należą również rodzime piwa, w tym Argus Porter, dostępny tylko w sklepach sieci Lidl. Produkt ten otrzymał prestiżowe odznaczenie - Srebrny Medal Monde Selection 2016, jednej z najstarszych na świecie instytucji badającej jakość produktów spożywczych, która wyróżniła walory smakowe Argusa Portera.

Z reguły zaczyna się od zaproszenia na pokaz kulinarny. Telemarketerzy kuszą darmowym poczęstunkiem czy upominkiem. Wszystko po to, by pozyskać uwagę i zainteresowanie potencjalnego klienta. W rzeczywistości cel jest jednak jeden - chodzi o to, by nakłonić do zakupu. Jak się często okazuje - niemałego w kwotach. Oferowane na pokazach garnki nierzadko kosztują prawdziwą fortunę. Tymczasem ludzie i tak je kupują.

Tak jak cały tydzień czekamy na weekend, całą zimę czekamy na maj. Spędzanie popularnej majówki na świeżym powietrzu, w towarzystwie rodziny oraz przyjaciół to już tradycja i oficjalny początek sezonu grillowego. Polacy pokochali grillowanie i towarzyszącą mu atmosferę. Dzięki dostępnej od 29 kwietnia w sklepach Lidl ofercie produktów Grill&Fun bez trudu przygotujesz idealną ucztę na majówkę.

Czytanie, pomimo niskiego poziomu czytelnictwa, nadal uznajemy za jedną z najlepszych form rozrywki. Panie w tym celu najchętniej sięgają po romanse oraz… książki o tematyce kulinarnej. Obecnie mamy prawdziwy rozkwit tego typu lektur. Bardzo chętnie sięgamy zarówno po książki o kulinariach na świecie, jak i po klasyczne wydania z przepisami. Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich, który przypada 23 kwietnia, to najlepsza okazja do celebrowania pasji kulinarnej i czytelniczej jednocześnie. Tego dnia warto połączyć przyjemne z pożytecznym i poszukać zastosowania swoich ulubionych bestsellerów w kuchni! Podejmij kulinarne wyzwanie z Lubellą i nadaj świeżości potrawie z ulubionej lektury - poniżej kilka niezbędnych informacji.

Czy znasz kogoś kto nie lubi czekolady? Może tak... Ale wydaje się to trochę dziwne, prawda? Polacy z roku na rok zjadają coraz więcej czekolady, choć daleko nam jeszcze do mieszkańców Wielkiej Brytanii, Szwajcarii czy Belgii. W 2015 roku zjadaliśmy przeciętnie ok. 5 kilogramów czekolady. Jest ona pyszna, a zdaniem niektórych naukowców także zdrowa. 12 kwietnia przypada święto wszystkich łakomczuchów - Dzień Czekolady. Z tej okazji Mistrzowie Wypieków podzielą się z Tobą ich tajemnicami na to, jakich sztuczek użyć by wydobyć z czekolady jej najlepszy smak.

Święta Bożego narodzenia tuż, tuż, a pozostało jeszcze tyle do zrobienia - porządki, prezenty, dekoracje... a przede wszystkim przygotowanie wigilijnych potraw. To one stanowią o wyjątkowym charakterze tego magicznego wieczoru. Na uroczystą wigilijną kolację podajemy zwykle prawdziwie tradycyjne dania - zgodnie z polskim zwyczajem serwujemy potrawy postne, takie jak ryby czy kapustę z grzybami. Okazuje się jednak, że nie w każdym regionie naszego kraju panie domu równie chętnie przygotowują te same świąteczne przysmaki. Jakie potrawy najczęściej wybierają mieszkańcy Podkarpacia w ten magiczny, grudniowy wieczór?

Fani kina powiedzą, że najlepsze kasztany są w Paryżu na placu Pigalle. Miłośnicy kuchni powinni jednak wiedzieć, że żadne miejsce na świecie nie może równać się z przepiękną doliną Casentino, w której odbywa się festiwal Polenty i Kasztanów. Ten wyjątkowy symbol jesieni świetnie sprawdza się jako składnik wielu ciekawych potraw. Więcej na ten temat powiedzą eksperci Malmy z Kuchni Dantego - Leonardo Massi i Alfredo Boscolo, którzy przedstawią zwyczaje związane z toskańskim świętem.

REKLAMA




KONTAKT Z REDAKCJĄ

KrosnoCity.pl
tel. 506327412
redakcja@krosnocity.pl

Dział reklamy i biuro ogłoszeń:
tel. 506 327 412
reklama@krosnocity.pl

Zaloguj lub Zarejestruj się

Zaloguj się

Zarejestruj się

Rejestracja użytkownika
Anuluj