Zaloguj
Zarejestruj się
KrosnoCity.pl
 
 
 

Kuchnia i Kulinaria

Uwielbiamy Włochy za świeżość produktów, różnorodność i przede wszystkim smak tamtejszych potraw. Coraz chętniej przenosimy ten klimat do swoich domów, chcąc przywołać zbliżony nastrój i efekt smakowy serwowanych dań. Szeroka gama produktów dostępnych na polskim rynku daje nam taką możliwość. Dziś nie trzeba wyjeżdżać za granicę, by typowo włoskie dodatki zagościły na naszych talerzach.

REKLAMA




11 listopada obchodzimy dzień św. Marcina, patrona żołnierzy i podróżników. Z tej okazji dawną tradycją na polskich stołach było podawanie gęsiny. Dziś coraz bardziej ochoczo chcemy przywracać ten zwyczaj, serwując domownikom i gościom idealnie przygotowaną gęś. Idealnie, czyli jak? Porady i przepisy serwuje Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Lidl wprowadza ofertę promocyjną w ramach której, klienci będą mogli uzupełnić swoją biblioteczkę o 4. książkę kulinarną. Tym razem tematem przewodnim nowej książki jest tradycyjna kuchnia polska w nowoczesnym wydaniu, a autorami przepisów - Karol Okrasa, szef kuchni wraz z zaproszonymi gośćmi. Dodatkowo książka została uzupełniona o ilustracje wybitnego polskiego artysty Andrzeja Pągowskiego. Promocja będzie trwać od 10 do 30 listopada w sklepach Lidl w całej Polsce.

Miłość do śródziemnomorskich obyczajów to częsta słabość Polaków. Pyszne jedzenie, dobre wino są tylko niektórymi z powodów, dla których tak bardzo lubimy przywoływać włoski klimat w naszych kuchniach. Czyżby to była tajemna recepta na szczęśliwsze życie?

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji poznajmy historię i rodzaje włoskiego przysmaku. Co może bowiem zaskakiwać, makaron jest znany już od ponad 4000 tysięcy lat. A kształty? Jest ich ponad 300!

Myślisz, że wraz z latem skończył się czas korzystania z wielu świeżych produktów, z których można przygotować świetne dania? Jesteś w błędzie! Jesień przynosi ze sobą produkty, które pozwolą przyrządzić doskonałe jesienne zupy.

Smaczne, szybkie, łatwe, i z pomysłem - takie są właśnie dania przygotowywane na bazie makaronu. Tak naprawdę każdy, niezależnie od stopnia kulinarnych umiejętności, może przyrządzić sobie danie, które będzie pyszne i w pełni spełni oczekiwania. Jak tego dokonać?

Nadeszło nieuchronne. Dzwoni budzik i przecieramy oczy ze zdziwienia, że już trzeba wstawać. Szybkie śniadanie w locie, bo za chwilę trzeba ruszyć - dzieci odprowadzić do przedszkola, odwieźć "starszaki do szkoły", by potem pędzić do pracy. A po kilku godzinach znowu w pędzie wracamy do domu... głodni.

Jest jedną z najpopularniejszych potraw na świecie, a spotkać go możemy dosłownie wszędzie. Także w Polsce zyskał on dużą popularność. Makaron - bo o nim mowa, to zdecydowanie jeden z najczęściej wykorzystywanych pomysłów na smakowite dania.

Zmiany za oknem, zmiany w kuchni. Dumnie wkraczają do niej grzyby, powracają polędwiczki, mięsne szaszłyki, pieczenie, królują sezonowe warzywa i owoce. Te dary jesieni posłużą do przygotowania doskonałych dań. Szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, poleca produkty, które wzbogacą ich smak i podaje receptury na wyśmienite potrawy jesiennej kuchni.

Rozpoczęcie roku szkolnego to ważny moment zarówno dla dziecka, jak też dla rodziców. Ostatnie zakupy, kompletowanie wyprawki, dobór odpowiednich podręczników, a przy tym zupełnie nowy rozkład zajęć, który wkomponować musimy w tempo naszego codziennego - dotychczas wakacyjnego - życia. Dlatego ważną staje się kwestia odżywiania, a konkretnie posiłków przygotowywanych dla całej rodziny, w tym naszych najmłodszych.

Nasze wybory smakowe, a więc to, czy chętniej sięgamy po soczystego burgera czy słodką czekoladę, wiele o nas mówią. Świadczą o tym najnowsze badania przeprowadzone na zlecenie marki Knorr przez Edelman Berland1, zgodnie z którymi aż 69% osób wierzy, że istnieje zależność między osobowością a naszymi preferencjami smakowymi.

Lato to doskonały czas na to, by w naszej kuchni zagościły kolorowe, soczyste i pełne witamin warzywa. Nim jednak wybierzemy się na zakupy, powinniśmy zaopatrzyć się w wiedzę, w jaki sposób sprawdzać, czy są one świeże. Oto kilka porad szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego, wraz z propozycjami na doskonałe dania.

REKLAMA




Sklep z częściami samochodowymi iParts.pl

KONTAKT Z REDAKCJĄ

KrosnoCity.pl
tel. 506327412
redakcja@krosnocity.pl

Dział reklamy i biuro ogłoszeń:
tel. 506 327 412
reklama@krosnocity.pl

Zaloguj lub Zarejestruj się

Zaloguj się

Zarejestruj się

Rejestracja użytkownika
Anuluj