KrosnoCity.pl - Krośnieński Portal Informacyjny

Przełącz się na komputer Register Login

Kuchnia i Kulinaria

Wyprawa na grzyby to znakomity pomysł na relaks oraz spędzenie wolnego czasu na świeżym powietrzu. Dlatego nie zastanawiaj się ani chwili dłużej! Namów rodzinę lub przyjaciół na weekendową wycieczkę do lasu, połączoną z popularnym grzybobraniem, cieszącym się w Polsce długoletnią tradycją. Zebrane grzyby możesz wykorzystać do smakowitych, aromatycznych, jesiennych dań. Jak to zrobić podpowie Piotr Ceranowicz - ekspert marki Lubella oraz uczestnik 3. edycji programu Top Chef.

REKLAMA




W okresie letnim warto korzystać z darów natury jakimi są sezonowe, polskie owoce. Można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób, a przy okazji zadbać, by desery okazały się jeszcze zdrowsze. Dobrym pomysłem będzie przyrządzenie owocowych przekąsek z dodatkiem kaszy. Okazuje się, że nie tylko manna może być wykorzystywana do słodkich deserów - kukurydziana, jęczmienna czy owsiana również świetnie smakują w tym orzeźwiającym połączeniu.

Rodzinny wypoczynek to nie lada wyzwanie przede wszystkim dla kobiety. Lepiej zainwestować we wczasy w stylu all inclusive, czy zająć się przygotowywaniem posiłków własnoręcznie? Wyżywienie na wakacjach 4 osobowej rodzinny to nie lada wydatek. Dzięki produktom Lubelli nawet na wakacjach możemy przygotować zdrowe i pożywne posiłki. A wszystko to w niecałe 25 minut!

Na zgrabną figurę, piękne zdrowe włosy, gładką cerę i mocne paznokcie. Kasze - bo o nich mowa - są produktem, którego nie powinno zabraknąć w codziennym jadłospisie.

Jak wynika z badań "Fooder. Polacy, przepisy, Internet", najczęściej przetwory robią osoby mieszkające na wsiach (82%). Im większa miejscowość, tym mniejszy odsetek osób przetwarzających warzywa i owoce (59% w największych miastach). W sumie w województwie podkarpackim przetwory przygotowuje aż 83% mieszkańców. Czy osoby mieszkające w miastach nie mają czasu, nie potrafią, czy może boją się w ogóle spróbować? Na postawie badań został stworzony zestaw rad, które pomogą każdemu, kto chce przygotować własne przetwory.

Kilka razy w roku dowiadujemy się o kolejnych niesamowitych "dietach cud", jednak diety restrykcyjne, typowo odchudzające, powoli tracą na popularności. Coraz więcej osób świadomie zmienia nawyki żywieniowe. Nowym sposobem myślenia o odżywianiu jest dieta Pegan. - To ciekawa dieta, która wpasowuje się w obecne trendy - polega raczej na zmianie nawyków, a nie restrykcyjnym odstawieniu wszystkiego - mówi Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia firmy Nestlé oraz koordynatorka IV edycji "Konkursu Żywieniowego" dla studentów i absolwentów NHW.

Dzielenie się jajkiem, następnie zajadanie się dużym wyborem sałatek i wędlin, po czym czas na deser - tak zapewne wygląda wielkanocne śniadanie w wielu polskich domach. Po jakie pyszności Polacy podczas świąt Wielkanocy sięgają najczęściej?

Wiosna to nie tylko czas intensywnych porządków. Jest to również okres przygotowań do świąt Wielkanocnych, jednego z najważniejszych okresów w roku i powrotu do starych, sprawdzonych przepisów. Jak wynika z badań "Fooder. Polacy, przepisy, internet", w tym czasie, bardziej niż w jakimkolwiek innym okresie roku, przygotowujemy tradycyjne potrawy, często bazujące na doświadczeniach starszych pokoleń. 74% mieszkańców Podkarpacia przyznaje, że gromadzi przepisy wielkanocne. Ciekawym i użytecznym sposobem na zapewnienie długowieczności przepisom naszych babć jest Fooder, nowatorskie narzędzie, które pomaga uporządkować kulinarny świat.

Zmień swoje życie i ciesz się zdrowiem każdego dnia! Kompleksowa usługa to siła oferty FitBox24.pl. Analiza psycho-behawioralna (psychodietetyka), spersonalizowana dieta (smaczne i niezwykle kreatywne zestawy dań), na podstawie szczegółowych badań krwi, z dowozem do klienta, integracja treningu personalnego z dietą oraz treningiem mentalnym (model IPMNAD - integrated personal mentality, nutrition & activity development).

Urządzając kuchnię nie możemy pominąć akcesoriów kuchennych. To najważniejszy element tego pomieszczenia, bez nich nie będziemy mogli przygotować pysznych potraw dla naszych domowników. Czym się jednak kierować kupując je do swojej kuchni?

 

Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno pojawić się 12 potraw, ale współcześnie coraz częściej tradycja ustępuje miejsca nowoczesności.

Gotować kaszę każdy może. Ale czy wiemy jak ją przyrządzić, by wydobyć z niej właściwy smak oraz aromat? To już nie lada sztuka! O tajnikach gotowania kaszy - zarówno w sposób  tradycyjny, jak i nowatorski opowiadają eksperci kampanii "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień" - szef kuchni Andrzej Polan oraz specjalista ds. żywienia Katarzyna Foszner.

Prowadzisz zdrowy tryb życia - właściwa dieta, modny sport, odpowiednia ilość snu i pozytywne emocje. Zapewne kupujesz odżywcze produkty spożywcze analizując ich skład i pochodzenie. Wszystko to zgodnie z Twoim nowym ekologicznym trybem życia. Zapominasz tylko o jednym - co roku miliardy plastikowych talerzyków i tacek tworzą góry odpadów. Czy można temu jakoś zaradzić? Rozwiązanie podsuwa Biotrem - producent biodegradowalnych naczyń z… otrąb pszennych.

REKLAMA




© KrosnoCity.pl 2008 - 2021

Top Desktop version

twn Czy na pewno chcesz przełączyć się na wersję komputerową?