Zaloguj
Zarejestruj się
KrosnoCity.pl

 

Eksperymenty na kierowcach

Z pomysłu zakazu ruchu przez Rynek od strony ul. Słowackiego do ul. Franciszkańskiej zrezygnowano zaledwie po dwóch tygodniach. Samo oznakowanie było chaotyczne, niepełne, a niektóre znaki same sobie zaprzeczały. Zadaliśmy w związku z tym kilka pytań urzędnikom. Dziś publikujemy je wraz z odpowiedziami. Co ciekawe, nie dowiedzieliśmy się ile kosztowała ta  „zabawa znakami”. Poinformowano nas lakonicznie, że koszty były „znikome”.

REKLAMA


alt
Zakaz ruchu wprowadzono 12 września, a zlikwidowano 27 września br.

Zakaz ruchu przez Rynek, od strony ul. Słowackiego do Franciszkańskiej, wprowadzono w środę, 12 września. Zmiana nie była zapowiadana. Media i mieszkańców poinformowano, gdy znaki już stały. Co więcej, w oznakowaniu były poważne błędy, na co zwróciliśmy uwagę: Oznakowanie Rynku zostanie uzupełnione. Chodzi np. o tak banalne uchybienia jak nakaz skrętu, który kieruje kierowców wprost w drogę z zakazem ruchu, czy brak znaków zapobiegających wjechaniu w ulicę jednokierunkową pod prąd. Po kilku dniach poprawiono większość usterek. Natomiast po dwóch tygodniach (27 września) znaki ponownie zdemontowano.

alt
Nakaz skrętu w drogę z zakazem ruchu

Do mediów trafił lakoniczny komunikat: „Po dwóch tygodniach obserwacji rozłożenia ruchu, po zmianie organizacji ruchu w obrębie starówki, powraca możliwość przejazdu przez Rynek wzdłuż wschodniej pierzei tj. od ul. Słowackiego w kierunku ul. Franciszkańskiej”. Z tego powodu zadaliśmy urzędnikom kilka pytań związanych ze zmianami organizacji ruchu.

Pytanie 1. Jakie konkretnie względy zdecydowały o ponownej zmianie organizacji ruchu w Rynku? Co wynika z „obserwacji rozłożenia ruchu”?
Odpowiedź: Ponowna zmiana organizacji ruchu w Rynku, tj. przywrócenie możliwości przejazdu ul. Franciszkańską, wynika z obserwacji i uwag mieszkańców. Wprowadzone w ostatnich dniach ograniczenie spowodowało zwiększenie ruchu na ul. Pawła z Krosna oraz ul. Piłsudskiego. Wszystkie pojazdy, które mogłyby przejechać przez Rynek i ul. Franciszkańską zawracały ulicą Pawła i Piłsudskiego, powodując dodatkowe utrudnienia w ruchu. Był to jeden z głównych powodów przywrócenia „starej” organizacji ruchu.

Komentarz Krosnocity.pl: Nie przywrócono „starej organizacji”, przynajmniej nie w pełni. Fragment ul. Słowackiego pozostał dwukierunkowy (czyli inaczej niż było przed zmianą organizacji ruchu 12 września), czego między innymi dotyczą nasze kolejne pytania. Poza tym, planując ustawienie zakazu, chyba brano pod uwagę, że na innych ulicach zwiększy się natężenie ruchu? Sama zmiana nie była zapowiedziana, przez to zaskakiwała kierowców, którzy zmierzali np. na ul. Franciszkanską. Zakaz zmuszał ich do zawrócenia i wyjazdu z ul. Piłsudskiego na Rondo Solidarności, a jest to jedno z najtrudniejszych miejsc w Krośnie, z punktu widzenia kierowcy. Uważamy też, że 2 tygodnie to zbyt krótko, by ocenić efekty zmian, a samo przestawianie znaków co 2 tygodnie powoduje niepotrzebne zamieszanie.

alt

Pytanie 2. Jakie były łączne koszty wprowadzenia i zlikwidowania zakazu ruchu wzdłuż wschodniej pierzei Rynku tj. od ul. Słowackiego w kierunku ul. Franciszkańskiej (rozmieszczenie i zdemontowanie związanych ze zmianami znaków: zakaz ruchu, nakazy skrętu w lewo/prawo, zakazy parkowania i postoju oraz znaku poprzedzającego zakaz ruchu)?
Odpowiedź: Koszty wprowadzenia zmian w oznakowaniu były znikome, ponieważ polegały na zdemontowaniu niektórych znaków, które zostały wykorzystane lub będą wykorzystane na innych odcinkach ulic. Nowymi znakami była jedynie tablica F-5 oraz tabliczka pod znakiem B-1 „nie dotyczy zezwoleń.

Komentarz KrosnoCity.pl: Oczywiście przymiotnik „znikomy” może być uznany za dobrą odpowiedź na pytanie o to „jaki był koszt”. Najwidoczniej nasze pytanie nie było dość precyzyjne. Zwrócimy się zatem do Urzędu z prośbą o wyrażenie ile wynosiły te „znikome koszty” w złotówkach i roboczogodzinach. Przecież praca ludzi dokonujących montażu i demontażu znaków to także koszt, w tym czasie mogliby zrobić coś pożytecznego, np. uzupełnić brakujące oznakowanie jakiegoś skrzyżowania.

Pytanie 3. Ile zezwoleń na przejazd przez Rynek wydano od czasu wprowadzenia zakazu ruchu wzdłuż wschodniej pierzei Rynku?
Odpowiedź: W tym okresie nie wydano żadnego zezwolenia na przejazd przez Rynek.

Pytanie 4. Czy likwidacja wspomnianego zakazu oznacza rezygnację z dalszego ograniczania ruchu samochodowego w rejonie Rynku?
Odpowiedź: Ponowna analiza ruchu w rejonie Rynku będzie przeprowadzona po dokonaniu rewitalizacji nawierzchni ul. Franciszkańskiej i odcinka ul. Sienkiewicza oraz ul. Spółdzielczej. Prace w tym zakresie rozpoczną się w 2013 r.

alt

Pytanie 5. Czy w trakcie obowiązywania zakazu ruchu wzdłuż wschodniej pierzei Rynku, Straż Miejska ukarała kogokolwiek za złamanie tego zakazu? Jeżeli tak, to ilu kierujących?
Odpowiedź: Nałożono 5 mandatów karnych za niedostosowanie się do znaku zakazu ruchu B-1 oraz 2 mandaty za niedostosowanie się do znaku zakaz zatrzymywania (B-36) na ul. Franciszkańskiej

Komentarz KrosnoCity.pl: Współczujemy 5 kierowcom ukaranym, w związku z chaotyczną zmianą organizacji ruchu. Mieliście pecha. Z naszych obserwacji wynika, że zakaz był łamany nawet kilka razy na minutę.

Pytanie 6. Jeżeli nikogo nie ukarano, to czy „obserwacja rozłożenia ruchu” ma jakikolwiek sens, jeśli nie egzekwuje się przepisów?
Odpowiedź: Brak odpowiedzi na pytanie.

alt

Pytanie 7. Czy odcinek ul. Słowackiego, pomiędzy skrzyżowaniami z ulicami Blich i Pawła z Krosna jest aktualnie jedno - czy dwukierunkowy?
Odpowiedź: Odcinek ulicy Słowackiego pomiędzy skrzyżowaniami z ul. Blich i ul. Pawła z Krosna pozostawiono jako dwukierunkowy. Ruch od ul. Blich w stronę ul. Pawła z Krosna jest znikomy, a odległość pomiędzy skrzyżowaniami z dobrą widocznością umożliwia przepuszczanie pojazdu jadącego od strony ulicy Pawła z Krosna. Z tych samych powodów nie zdecydowaliśmy się na ograniczenie (likwidację) miejsc parkingowych na tym odcinku ul. Słowackiego. Sądzimy, że parkujące samochody nie będą dużym utrudnieniem dla kierowców, którzy zdecydują się zawrócić i pojechać w stronę ronda „Solidarności”.

alt

Komentarz KrosnoCity.pl: W dniu dzisiejszym (2 października) sfotografowaliśmy zakazy parkowania na tym odcinku. Najwyraźniej zdaniem urzędników ich tam nie ma...

alt

Pytanie 8. Jeżeli jest dwukierunkowy: dlaczego na ul. Słowackiego od strony skrzyżowania z ul. Pawła z Krosna nie umieszczono znaku ostrzegającego jadących jezdnią jednokierunkową o miejscu, w którym rozpoczyna się ruch dwukierunkowy (A-20)?

alt
Jednokierunkowa, czy dwukierunkowa ?

Odpowiedź: Znaki ostrzegawcze A-20 nie umieszcza się w miejscu, gdzie rozpoczyna się odcinek jezdni dwukierunkowej, lecz w odległości ok. 150 mb, co w w/w sytuacji nie ma sensu.

Komentarz KrosnoCity.pl: To ta odpowiedź nie ma sensu. Wspomniana odległość 150 m obowiązuje na drogach, na których dozwolona jest prędkość powyżej 60 km / godzinę. Ulica Słowackiego nie należy do takich. Na drogach z mniejszymi limitami prędkości (czyli tak jak na ul. Słowackiego) znak A-20 ustawia się w odległości poniżej 100 m od miejsca, gdzie rozpoczyna się odcinek jezdni dwukierunkowej. Zresztą ten sam wydział drogownictwa, w ten sposób obstawił znakami A-20 prawie całe śródmieście przy okazji zmiany organizacji ruchu kilka lat temu. Wtedy znaki A-20 ustawiano wręcz bezpośrednio w miejscu, gdzie rozpoczynała się jezdnia dwukierunkowa. Te znaki stoją do dziś, chociaż w większości są całkowicie niepotrzebne (ostrzegają przed tym, że z drogi dwukierunkowej wjeżdżamy na drogę dwukierunkową?).

alt

Co więcej, niektóre ustawione są całkowicie niezgodnie z przepisami, jak znak na ul. Piłsudskiego (dla jadących w stronę Rynku), który umieszczono kilkanaście metrów za miejscem, gdzie rozpoczyna się jezdnia dwukierunkowa. To drogowcom nie przeszkadzało, ani nie przeszkadza. Tymczasem najwyraźniej mają poważny problem z przestawieniem jednego z tych (niepotrzebnych przecież) znaków, w miejsce, gdzie by się przydał.

Pytanie 9. Jeżeli jest jednokierunkowy: dlaczego nie jest to oznakowane od strony ul. Blich poprzez np. zakaz wjazdu lub nakaz skrętu w kierunku Rynku? Dlaczego pozostawiono nakaz skrętu w lewo umieszczony na ul Słowackiego przed skrzyżowaniem z ul. Pawła z Krosna dla jadących od strony Rynku (czyli pod prąd)? Dlaczego pozostawiono znaki zakazu parkowania na tym odcinku?
Odpowiedź: Brak odpowiedzi na pytanie.

Komentarz KrosnoCity.pl: Odpowiedzi na to pytanie nie ma z oczywistego powodu: ulica jest dwukierunkowa. Ponowimy jednak część tego pytania brzmiącą: „Dlaczego pozostawiono znaki zakazu parkowania na tym odcinku?” Te znaki, wprowadzone wraz ze zmianą organizacji ruchu 12 września, nadal stoją na wspominanym odcinku ul. Słowackiego (obok banku PKO i Orbisu), a tymczasem w odpowiedzi na Pytanie 7 napisano: „(...) nie zdecydowaliśmy się na ograniczenie (likwidację) miejsc parkingowych na tym odcinku ul. Słowackiego”. Czyżby urzędnicy nie wiedzieli co czynią?

Czekamy na wasze opinie i komentarze. Co myślicie o ostatnich zmianach ruchu w Rynku? Czy Waszym zdaniem ruch samochodowy w zabytkowej części miasta powinien być ograniczany, żeby przyjemniej było spacerować i posiedzieć (np. przy stoliku przed kawiarnią lub pizzerią)? Czy może przeciwnie, należy ułatwić dojazd, np. na zakupy?

 

(pd)
Fot. Piotr Dymiński

19 komentarzy

  • y

    Czy remont tej kamienicy na rogu Słowackiego przy tak wydatnej pomocy UM 40tys i 15 tys/ na 3 okna i drzwi/ będzie trwał jeszcze ze dwa lata, kto to nadzoruje, kto remontuje i czy ktoś odpowiada za termin? Remont wygląda koszmarnie, a przy CDS odstrasza gości.

    Zgłoś nadużycie y piątek, 05, październik 2012 15:01 Link do komentarza
  • x

    W UM wielu jest takich mądrych, którzy by zatuszować błędne decyzje grają głupa nawet wobec pana prezydenta, a on tak zabiegany że wierzy w ciemno, a potem gromy się sypią na niego, ale to już jego sprwa, że uwierzył klanowi nieomylnych.

    Zgłoś nadużycie x piątek, 05, październik 2012 14:19 Link do komentarza
  • pytający zza kółka

    Kto odpowiada za to zamieszanie???!!!!? Może powinien mieć już inne zajęcie, np. miotłę????!!!!!!

    Zgłoś nadużycie pytający zza kółka czwartek, 04, październik 2012 15:10 Link do komentarza
  • Mm

    Gratulacje artykulu, swietnie postawiony pod sciana UM, drazcie dalej miernote, super sie czyta cos co nie jest laurka dla urzedasow (wiadomo o kogo chodzi).

    Zgłoś nadużycie Mm czwartek, 04, październik 2012 14:16 Link do komentarza
  • Rysiek

    W TEJ CAŁEJ SPRAWIE NA PEWNO PRYM WIÓDŁ- EKSPERT- NACZELNIK WYDZIAŁU KOMUNIKACJI G. KUBIT, były pracownik USC

    Zgłoś nadużycie Rysiek środa, 03, październik 2012 22:33 Link do komentarza
  • ...

    Zwykły a jakże trafny artykuł - brawo!!!!

    Zgłoś nadużycie ... środa, 03, październik 2012 19:34 Link do komentarza
  • ...

    Jeżdżę tam jak mi sytuacja pozwala ale jestem za zamknięciem tego odcinka!!!!
    Zamontowali schody ruchome za miliony ,żeby można było zaparkować samochód na dolnym parkingu i....?
    Cieszy mnie jedynie ,że pisze się o tym co jest a nie owija w "złotko" jak świstak..

    Zgłoś nadużycie ... środa, 03, październik 2012 19:31 Link do komentarza
  • iwox

    oczywiście, że rynek powinien być całkowicie zamknięty dla ruchu, powinien być miejscem spacerów i spotkań towarzyskich. sklepów i tak tam praktycznie nie ma żadnych, są tylko banki, operatorzy telefonów komórkowych, drogerie i biura podróży, a co mądrzejsi "kupcy" już dawno przenieśli się do galerii.
    jednak z przykrością muszę stwierdzić, że zarówno rynek jak i całe nasze miasto wymiera, a ludzi w restauracjach można policzyć na palcach jednej ręki. nie ma pracy i perspektyw do życia - nie ma młodych ludzi...przykre...

    Zgłoś nadużycie iwox środa, 03, październik 2012 19:03 Link do komentarza
  • Byłem tam

    Dzisiaj tam byłem, na Słowackiego pod PKO. Zakazy parkowania jak były, tak są, tak jak na zdjęciach w artykule. Wszystkie miesjca i tak zajęte, nikt się znakami nie przejmuje.

    Zgłoś nadużycie Byłem tam środa, 03, październik 2012 16:35 Link do komentarza
  • Jac

    Dobry artykuł, w końcu ktoś się za to wziął bo zgroza!

    Zgłoś nadużycie Jac środa, 03, październik 2012 16:25 Link do komentarza

Skomentuj

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.

 

Przeczytaj dodatkowo

KONTAKT Z REDAKCJĄ

KrosnoCity.pl
ul. Tadeusza Kościuszki 49
38-400 Krosno
tel. 13 49 399 76
redakcja@krosnocity.pl

Dział reklamy i biuro ogłoszeń:
tel. 13 49 399 76
kom. +48 506 327 412
reklama@krosnocity.pl

Zaloguj lub Zarejestruj się

Zaloguj się

Zarejestruj się

Rejestracja użytkownika
Anuluj